20 octombrie 2014

Între a propovădui și a face

          Cu o încăpățînare demnă de o cauză mult mai bună, anumiți formatori de opinie continuă să diabolizeze Rotary și pe membrii acestei organizații internaționale punîndu-le în cîrcă activități oculte numai de ei închipuite! Acești lideri spirituali cu diplome universitare știu. Ei nu au dubii. Ei nu se poticnesc în sutele de exemple vii, la vedere, care le contrazic plăsmuirile păcătoase. Pentru acești veșnic-nemulțumiți gînditori (e o litotă!), faptul că membrii unui club Rotary se căznesc să adune bănuț cu bănuț pentru a-și ajuta concret semenii în nevoie nu are nici o importanță. Propovăduitorii binelui (care uită uneori să-l facă) o țin langa: Rotary nu este bun. E de nefrecventat. Este de evitat (Acestea sînt eufemisme! Vorbele lor sînt mult mai incisive și rănesc a păcat! Dar ei nu înțeleg asta. Tocmai ei!)... 
          Estimp, mai-marii lor cîntă imne de laudă unor potentați vremelnici, îndeamnă, de la înălțimea autorității lor spirituale (uneori chiar o au!), poporul spre un partid sau altul, fac propagandă (uneori fățișă) unei ideologii sau alteia! Pentru ei și pentru subordonații lor din teritoriu, partidele politice vor fi fiind întruchiparea curățeniei, a smereniei și a buneicuviințe, în timp ce o organizație precum Rotary nu merită decît o crîncenă anatemă! Nu pe față, desigur, ci discret, dosnic, cu iubire de aproapele!

2 comentarii:

Radu Drafta spunea...

Bună seara domn' Profesor,

Mă bucur de faptul ca ați adus în discuție subiectul acesta, poate altfel nu v-aș fi contactat. La a folosi cuvintele dibace nu mă prea pricep, așadar vă atașez o legătură spre părerile unui vlădică și a unui arhimandrit, greci amândoi, despre clubul Rotary - nu dau „anateme”, dar printre altele reamintesc poporului grec de faptul ca Sfântul Sinod al Bisericii Elene a recomandat, atât clerului, cât și laicilor să evite cluburi precum Lions, Rotary.

Aici este articolul cu pricina unde este explicat, mai bine decât aș putea-o face eu, de ce s-a ajuns la concluzia menționată mai sus: http://graiulortodox.wordpress.com/2013/11/27/168-enoriaka-nea-mitropolitul-augustin-dialog-despre-organizatia-rotary/

Cu stimă,
Radu Drafta

Gabriel Fornica-Livada spunea...

Tot ce pot să spun este: Dumnezeu să-i ierte! Atît pot ei gîndi! Păcatul e al lor, al celor ce nu pricep nimic dar scriu!