05 iunie 2012

Electorale bis (spre finish)


Lucrurile încep să se cristalizeze. Campania electorală din Oneşti nu a făcut decît să confirme previziunile unor sondaje ce datează încă din primăvara acestui an: bipolaritatea luptei pentru fotoliul de primar. Aleargă 9 concurenţi, dar plutonul care conduce este format din doar doi atleţi. Ceilalţi duc trena, fiecare pe-a cui doreşte sau pe-a cui i-a hărăzit-o partidul tutelar. Independenţi sau nu, voturile celor şapte vor lua din cele destinate principalilor candidaţi pentru a se ajunge, fatalmente, la aceeaşi realitate previzibilă: vom avea fie un primar reconfirmat, fie un challanger care a pornit cu patru ani în urmă din poziţia de outsider pentru a ajunge azi să reprezinte alternativa la o „guvernare” caracterizată de mulţi oneşteni ca fiind deja prea lungă!
Nimeni nu este suficient de naiv încît să-şi închipuie că rezultatul este deja garantat! În pofida refrenelor triumfaliste ce se aud din galeria fiecărei echipe, scorul va fi extrem de strîns. Aşa pare cel puţin azi, cu numai cinci zile înainte de scrutinul unic. Candidatul ce-şi doreşte continuitatea mizează pe inerţia electoratului fidel şi pe de-acum tradiţionalele cosmetizări preelectorale (constat că UMB sprijină din plin EML), cel care se doreşte a reprezenta schimbarea pariază pe tinereţe, pe popularitatea ridicată în rîndul tinerilor şi pe aura de întreprinzător de succes.
După cum e şi firesc, cei doi competitori nu se iartă reciproc. Atacurile şi acuzele zboară în ambele sensuri, unul este gratulat cu apelativul „ciocoi”, celălalt este arătat cu degetul că nu are bacalaureatul (oare cîţi dintre părinţii oneştenilor de 40 – 60 de ani au trecut pe la liceu?!), despre unul se spune că şi-a văzut de propriile interese, despre celălalt că asta va face odată ajuns primar.
Între timp, presa oneşteană, plecată în căutarea profesionalismului, confundă cu aplomb pamfletul cu acuzaţia, critica cu calomnia. Un tabloid trotuşan lansează o bombă fără a avea de gînd să şi demonstreze ceva. Se vehiculează o sumă frumuşică primită drept mită de către un candidat local dar mai departe nu se demonstrează nimic. Probabil se aşteaptă rezultatul alegerilor pentru a se calcula mai exact... echidistanţa! Curaj avem, dar nu-l irosim aiurea-n pamflet; şi, evident, tot bărbăteşte, nu semnăm articolele că deh, cine ştie cine iese?!
Pînă duminică, nu ne rămîne decît să aşteptăm cuminţi noul primar. Oare ce film va rula de luni la Cinema „Capitol”? Asfalt tango sau The Graduate?

P.S. Alăturat - un sondaj. Succes!

2 comentarii:

Gabriela spunea...

A aparut si varianta 3D?

Gabriela spunea...

A aparut si varianta 3D?