02 august 2012

Amînare

   Cei care au băut deja șampania victoriei mai pot pune încă una la rece pentru 12 septembrie: dacă la numărătoarea bobocilor se va confirma numărul de alegători care a indus bucuria adepților lui Băsescu, atunci aceștia vor binemerita o a doua butelie de licoare selectă. Dacă, însă, vom vedea că, de fapt, cetățenii români cu drept de vot sînt ceva mai puțini decît proclamă listele electorale, atunci domnul Băsescu va fi invitat de către Curtea Constituțională să ia o mică și binemeritată pauză! Cel puțin asta se deduce din verdictul amînat al CCR. 
   Domnul primar Laurențiu Neghină spunea că, la alegerile locale, procentul de votanți în favoarea domniei sale a fost, în realitate, sensibil mai mare decît cel anunțat oficial, tocmai datorită faptului că listele electorale de la care s-a pornit atunci erau cu mult mai „bogate” decît ar fi fost normal, în condițiile în care populația orașului nostru a scăzut drastic în ultimul deceniu. Pe cale de consecință, la referendumul pentru demiterea președintelui Băsescu, lucrurile au stat la fel, astfel încît cei 7,4 milioane de votanți ai demiterii ar reprezenta, în realitate, mult peste cele 50 de procente plus un vot necesare plecării de la Cotroceni a neobositului cîrmaci!
   Ceea ce mă binedispune în acest moment este sentimentul că, în vîltoarea nebunească a politicii românești de azi, Curtea Constituțională a jucat o salvatoare (pentru sine, cel puțin) carte pontică, parcă zicîndu-le certăreților politicieni din ambele tabere: „Ia, poftiți de vă faceți ordine în hîrtii și apoi veniți voi la toamnă să vă numărăm ceea ce e de numărat!” Dar, dincolo de strategica spălare pe mîini, cred că putem întrevedea un iscusit și prudent calcul la care se vor fi dedat cei nouă: dacă va cădea Băsescu, la toamnă vom avea alegeri prezidențiale. Cine garantează că va cîștiga domnul Crin Antonescu? Cine garantează că nu va încerca să candideze din nou domnul Băsescu, odată ce, întrerupîndu-i-se al doilea mandat, ar avea dreptul la încă unul?! Prin acest verdict amînat, Curtea Constituțională și-a oferit (și ne-a oferit) un respiro de peste o lună, timp în care cei aflați în luptă să-și macine liniștiți nervii și să reflecteze asupra ajustării strategiilor. 
   Revenind la sus-pomenita șampanie, este din ce în ce mai clar că ambele tabere au, cel puțin teoretic, șansa de a bea în septembrie cupa victoriei. Ba, aș îndrăzni să spun, amînarea este mai degrabă în defavoarea domnului Traian Băsescu. Dar pe domnia sa nu-l deranjează, el nefiind cunoscut drept amator de șampanie!

3 comentarii:

Unknown spunea...

Stimate D-le Fornica,
Nu comentez orientarile politice ale nimanui, dar va ridic 2 intrebari de bun simt (dpdv al meu):
1: daca cifrele la momentul referendumului, cele oficiale, sunt grestie, nu e acesta in fond nul? Si ar trebui anulat, ca atare, si refacut
2: mie mi se pare un precedent f f f periculos, pentru ca, mergand pe aceeasi linie, alegerile pt. primarie sunt la fel de nule, din aceeasi cauza
Nu de alta, dar s-au implinit premizele unor fraude serioase.
Cu respect,
Gabriel V

Gabriel Fornica-Livada spunea...

1) Nu trebuie anulat referendumul, nu există o prevedere legală pentru așa ceva, trebuie numai să se stabilească ce înseamnă cvorumul, adică numărul minimum de votanți prezenți la urne pentru a se valida referendumul. Domnul Băsescu este cel care a insistat pentru a se stabili acest prag minimal, deci acum va trebui să suporte consecințele. Cvorumul trebuie să fie calculat CORECT!
2)Nici o legătură cu alegerile locale, pentru acestea, legea nu prevede un prag minimal de participare, prin urmare rezultatul lor nu este viciat. Pentru a alege un primar, este suficient să se prezinte un singur alegător care să voteze corect (adică să ștampileze unde trebuie buletinul de vot!). E simplu.

Nicole spunea...

Doar o observatie: cei din diaspora s-ar intoarce bucurosi in tara daca situatia politica ar fi una mai buna. Doar pentru ca am ales / avut sansa de a iesi din tara nu inseamna ca nu ne pasa de situatia politica. Pentru acest motiv, nu cred ca e drept sa fim scosi de pe listele de vot. In fond, votam in speranta ca ne vom intoarce intr-o tara mai buna. Eu am votat.
Inca o observatie: am inteles ca multi sustinatori ai lui Basescu au ales sa nu voteze ca un gest strategic. In acest caz, numarul celor care nu au votat are la fel de multa importanta - el invalideaza referendumul.