06 august 2012

Xenofobia s-a născut la stat

  Traduc aici un comentariu apărut pe youtube, la un cîntec vechi turcesc, interpretat atît în greacă cît și în turcă, într-o emisiune a unei televiziuni grecești. La finele articolului, aveți și legătura. Ceea ce m-a tulburat (ca de fiecare dată cînd vine vorba despre iubire și ură), este textul unui anonim turc din Istanbul. Iată-l aici, tradus și pentru cei ce nu știu engleză:

   „Sînt din Istanbul, acest cîntec pe care-l iubesc, îl ascult acum pentru prima dată în versiune grecească. E nemaipomenit!!! Grecii și turcii sînt frați, cei ce susțin contrariul sînt, după părerea mea, cei mai mari dușmani. Trăim pe aceleași locuri de mai bine de 1000 de ani, muzica noastră este aceeași, valorile noastre familiale sînt aceleași, cultura noastră este aceeași, singurele diferențe sînt limba și religia. Este, oare, suficient ca să ne dușmănim doar pentru atîta lucru??? Oricum, respect și îndrăgesc cultura greacă!!!”

   Avem și noi grecii și turcii noștri, fie că se numesc români, maghiari, evrei, țigani. Ne mai trebuie puțină iubire, dar nu doar citată din Epistola I către Corinteni... Poate ne inspiră anonimul turc!


Niciun comentariu: