28 aprilie 2016

Pre-electorale

        Oneștii au trecut printr-o perioadă de frămîntări electorale. 

      Traversăm o scurtă acalmie... un soi de armistițiu plicticos după ce unul dintre principalii competitori s-a retras.

       Nu comentez acum circumstanțele acestei retrageri, sînt convins că fiecare cititor își are propriul adevăr, propria variantă „din surse sigure”! Acum cred că nici nu sînt foarte importante aceste împrejurări, oricum, nu pentru viitorul imediat.

       Două observații aș face: în primul rînd, nu încetez a mă minuna de capacitatea unora de a-și schimba rapid, circumstanțial și „supra-elastic” opiniile și, mai cu seamă, „atitudinile publice”. Și nu mă refer la politicieni, cu slalomurile lor „ideologice” m-am obișnuit de multă vreme, ci la simplii cetățeni care, pe stradă sau în spațiul virtual, iubesc azi ce-au detestat ieri și invers! 

       În al doilea rînd, candidații rămași în cursă (și mă refer mai ales la cei cu șanse reale de a fi aleși) par a fi oarecum dezamăgiți de lipsa challenger-ului. Parcă și-au pierdut brusc verva diatribei, pamfletul s-a ofilit și virulența argumentelor s-a domolit simțitor. O fi numai o aparență, vom vedea imediat ce începe oficial campania!

       A propos: după cum am scris și pe pagina mea Facebook, aștept ca, începînd cu ora zero a zilei de 6 mai, mesh-urile și banner-ele să dispară! Dacă nu va fi așa, atunci cei care vor încălca legea vor „binemerita” indiferența noastră! 
       Pînă atunci, eludarea legii electorale, care stipulează clar care și cît de mari sînt mijloacele de propagare a mesajului electoral, este la latitudinea moralității fiecărui candidat în parte. Ceea ce vedem atîrnat pe clădirile orașului nu este campanie electorală ci... „publicitate”! La fel și ceea ce citim în presă, în rețelele de socializare, în cutia poștală, pe garduri, stîlpi sau pe mașini! Mă rog... 

       Cei doisprezece competitori sînt aliniați la start. Pînă la începerea oficială a cursei mai sînt cîteva zile. Atunci voi afișa un nou sondaj de opinie care să ofere o imagine „la zi” a preferințelor oneștenilor. Evident, ale celor care citesc acest blog și care doresc să voteze. Unii dintre ei vor avea ocazia să învețe care este diferența dintre „opinie” și „manipulare”. Alții nu!...

       Urez succes tuturor candidaților!

Niciun comentariu: