10 septembrie 2010

            La revedere, Angelica!

Angelica este profesoară de fizică la şcoala «Ghiţă Mocanu» din Oneşti. O fiinţă cu vocaţie. O spun elevii, părinţii, colegii… O atestă rezultatele ei. Dar este şi o nonconformistă. Poate tocmai de aceea o iubesc copiii. Imaginaţi-vă următoarea scenă : predă legarea în serie. Nu are la îndemînă material didactic, aşa încît îi ia pe cîţiva elevi de mînă, închid cu toţii un circuit şi le explică: “Eu sînt pila, sursa de energie, iar voi sînteţi beculeţe…” Şi lecţia continuă în rîsetele sănătoase ale elevilor care vor fi înţeles, cu siguranţă, cum e cu electricitatea asta… Şi exemplele curg gîrlă.
Angelica are şi defecte: îşi cunoaşte limitele, uneori e mult prea conştientă de ele, poate deveni sîcîitor de modestă, iar în zilele noastre astea-s defecte. Angelica mai are şi un copil pe care-l iubeşte şi prieteni de care este foarte ataşată.
Ieri, Angelica a ajuns la Londra. Nu ştiu ce face în clipa asta, dar ştiu că alaltăieri plîngea cînd şi-a luat rămas bun de la colegi. Pentru că nu a plecat la Londra ca să participe la un congres de fizică, nici la vreun curs de perfecţionare, nici măcar la shopping în Harrods! Ea este unul dintre cele 17 nume de profesori titulari din judeţul Bacău care au cerut concediu fără plată în ultima vreme. Aflu azi că, în tot judeţul, ar fi anul acesta vreo 60 în aceeaşi situaţie. Lor li se adaugă alte cîteva nume de profesori care şi-au dat demisia din învăţămînt! Asemenea lor, probabil, Angelica este departe de lumea ei pentru că trebuie să muncească. Pe bani. Cu cei vreo 700 de lei care-i ramîn după ilustra diminuare boccie, nu îşi poate plăti facturile, ratele la bancă şi nici nu are cum să-i asigure copilului ei un drum sănătos în viaţă.
Toate acestea sînt fapte.
Cît despre interpretarea lor, ei bine, cu asta ar trebui să se îndeletnicească cei ce au împins-o într-acolo. Dar ei au altceva de făcut şi, aşa după cum tot repet de ceva vreme încoace, nu au organ cu care să gîndească, să simtă, să acţioneze.
Cine sînt cei ce ocupă locurile rămase libere în urma bejeniei disperaţilor? O parte, tineri dornici de muncă, idealişti, sau doar constrînşi să lucreze în învăţămînt (de unde ar pleca la prima strigare dacă ar putea!), o alta – pensionari calificaţi constrînşi de pensiile ridicole. Dar mai sînt şi cei care, într-o lume normală, cu scaun la cap, nu ar avea ce cauta la catedră: necalificaţi, prost calificaţi, descalificaţi, recalificaţi, incalificabili. Oameni care cred, aidoma primului analfabet al ţării, că în învăţămînt se lucrează doar 16 ore pe săptămînă şi care, la mintea lor uşoară, îşi doresc o „slujbuliţă căldicică”. Indivizi pensionaţi pe caz de boală, cu tulburări de comportament, absolvenţi ai unor universităţi de cartier, creaturi care, odată ajunse în faţa unei clase de elevi clachează instantaneu pentru ca nu pot, nu i-a învăţat nimeni cum să comunice cu un public ce nu iartă nici neştiinţa de carte, nici impostura de orice fel.
Zîmbetul sigur de sine al ministrului Funeriu vrea să ne convingă că anul acesta sînt mult mai puţini necalificaţi în învăţămînt decît în anii trecuţi. Statistic, aşa o fi. Dar jalea plecării disperaţilor din sistem îşi va arăta efectele în cîţiva ani. Pînă atunci, la revedere, Angelica!

7 comentarii:

skortzy spunea...

adica la un salariu de 700 * 4 / 3 = 933 de lei, ea avea rate la banca?

Gabriel Fornica-Livada spunea...

Da. E de mirare? Un profesor care cistiga 1000 de lei pe luna nu are dreptul sa faca imprumut la banca? Nu are dreptul sa-si doreasca implinirea unor visuri ceva mai repede decit la Sfintu' Asteapta?
Si asta e singura informatie demna de retinut din toata aceasta poveste?

Lavinia spunea...

O admir pe Angelica si imi pare rau ca nu am curajul ei!

ales121212 spunea...

Nu-i vorba sa aiba sau nu "dreptul sa-si doreasca implinirea unor visuri ceva mai repede decit la Sfintu' Asteapta" ci faptul ca profesorii sunt o categorie lipsita de acele drepturi cetatenesti dictate de marimea salariului. Am fost la sase banci inainte sa gasesc una care sa ma crediteze cu 5000 de euro sa-mi cumpar masina, toate m-au refuzat politicos cu argumentul "la salariul dumneavoastra nu sunteti solvabil" ca si cum eu as fi avut vina ca mi-e mis salariul si nu discriminarea/marginalizarea la care suntem supusi in societate.

Ovidiu Rosu spunea...

Dramatizam destine! Haideti sa ne inchipuim ca Angelica in Romania isi traia raiul si isi implinea vocatia si in UK va vedea iadul. La noi se scrie mult dupa sablonul "alba - neagra" (ca si in povestile copiilor). Tehnica stoarce compasiune, mila, etc. Sunt convins ca in UK profesoara va avea multe bucurii si satisfactii! Reveniti cu un comentariu dupa ce se intoarce in tara (daca o va mai face).

Gabriela spunea...

Draga Rosule, Angelica este doar un exemplu. Asa ca nu pe ea o plangem, este o fire puternica si va supravietui. Noi deplangem sistemul de educatie din Romania, din ce in ce mai sarac in oameni cu vocatie. Se vorbeste mult despre slaba calitate a invatamantului romanesc, dar se face la fel de mult pentru a-i alunga pe cei care ar putea sa o ridice. In 27 de ani de profesorat nu am mai vazut un asemenea haos si nici oameni atat de demoralizati. Si nu vorbesc aici de bani. Ca sa fie clar, vorbesc de atmosfera, de faptul ca nu mai intrezarim nici o raza de speranta ca lucrurile se vor schimba.

Nanette spunea...

BRAVO, ANGELICA!

Credeti, sau nu, ANGELICA( si nu ma refer aici numai la cea despre care scrii tu, ci la toti profesorii onesti, care au realizat ca in conditiile existente nu se mai poate face INVATAMANT in Romania si au luat calea pribegiei) ar putea SALVA invatamantul romanesc!
Vara aceasta, am avut o discutie cu o profesoara din Romania, venita sa-si viziteze fata in "State"."Doamna profesoara" se vaita (pe buna dreptate) de salariile mici ale cadrelor didactice din Romania DAR, isi cumparase din buzunarul PROPRIU biletele de avion(pentru domnia sa si sotul domniei sale) si face asa de 18 ani incoace. Noi, toti ceilalti "pribegi" facem eforturi tot anul pentru a trimite rudelor bilete de avion, rude, care, desi sunt: stomatologi, manageri de companii, etc. nu-si pot permite sa-si cumpere biletele de avion!
Sunt de acord ca salariile profesorilor sunt extrem de...INDECENTE, sunt de acord ca sumele alocate invatamantului sunt NERUSINAT de mici,DAR, imi pare rau sa te contrazic, Gabriele(ma refer la un alt comment al tau, privind "iesirea in strada a profesorilor")! Nu iesirea in strada va rezolva problemele invatamantului romanesc, ci atitudinea ANGELICAI! AICI, invatamantul nu e GRATUIT, aici colegiile se platesc cu bani grei, bani luati cu imprumut de la banci, bani ce trebuie returnati in anii ce urmeaza absolvirii. Asadar, viitorii studenti, iau decizia alegerii colegiului, bazata pe RENTABILITATE, pe PROFIT! Am tot respectul pentru profesorii din generatia noastra, care si-au ales meseria din pasiune, intr-o perioada in care salariile erau decente, iar acum, s-au trezit la "mila" guvernantilor, dar ce-i determina pe tinerii de azi sa-si aleaga a deveni profesori?! Doar de dragul de a avea o diploma universitara?! Doar de dragul de a nu face mai nimic la SLUJBA si a da MEDITATII...neimpozabile?!
Daca, toti ar refuza sa mai dea la o FACULTATE DE PROFESORI,daca toti si toate ANGELICA ar refuza sa mai predea, poate, idiotii de la guvernare s-ar trezi din dulcele vis si ar FACE CEVA?!