21 iunie 2011

             Trei zile

            Duminică, 19 iunie 2011, directorii de şcoli generale au fost chemaţi la Inspectoratul Şcolar Judeţean Bacău pentru a fi instruiţi în legătură cu examenele naţionale. De ce duminică, nu cred că poate răspunde cineva în mod coerent ! S-au auzit, mai în surdină, mai pe şleau, justificări de genul : « dacă pe noi ne cheamă duminică, voi de ce să nu fiţi chemaţi tot duminică ?! » Eterna capră a vecinului…
            Ce au aflat directorii de şcoli duminică ? Nimic din ceea ce nu ar fi putut afla vineri ! Li s-au dictat instrucţiuni cu privire la organizarea examenelor naţionale ! Inclusiv cum să denumească fişierele pe care trebuie să le trimită centrelor zonale de evaluare : « CAT linie jos, andărscor / andărlain, EL, andărscor, / andărlain, SC, andărscor / andărlain, INV, andărscor etc…, denumirea şcoli… ! » Şi alte asemenea indicaţii preţioase care s-ar fi putut trimite foarte simplu şi prin poşta electronică. Asta ca să nu mai spun că există o metodologie care, citită, ar fi trebuit să ajungă ! Da, ar fi trebuit, într-o lume normală, ceea ce nu este cazul !
            Luni, 20 iunie 2011, încep examenele naţionale. Elevii susţin proba de limba şi literatura română. La ora 11 termină. Se strîng tezele. Se numără. Directorul şcolii le ia în braţe şi le duce la centrul de evaluare. Şi şcoala lui este centru de evaluare, dar, ca să se evite orice posibilitate de fraudă, tezele şcolii lui se vor corecta în alt centru de evaluare. Ce mai contează că fiecare teză este ştampilată NU cu o ştampilă unică, de examen naţional, ci cu însăşi ştampila şcolii ! Numai bine ca, la o căutare atentă, cine vrea (şi cine nu vrea ?!) să poată identifica, în « neutrul » centru de evaluare, tezele propriei şcoli ! Mai ales că, membri ai comisiei de evaluare care primesc tezele, pot fi chiar profesori ai şcolii de la care provin tezele. Unele şcoli au un număr foarte redus de elevi, ce mare greutate să găseşti o anume teză?! Da, dar ministerul face totul pentru a organiza nişte examene corecte. Păcat că nu face şi ceea ce trebuie! În schimb, ordonă schimbarea culorii tuşului ştampilei din albastru în roşu (asta acum vreo două săptămîni); la ridicarea rechizitelor de la inspectorat, directorii constată că primesc tuş... albastru (asta acum cinci zile), noroc că le-a rămas tuş roşu din belşug de la examenele anterioare! Reforma educaţiei naţionale stă-n şatmpila colorată!
            Marţi, 21 iunie 2011. Solstiţiul de vară. La Oneşti, în plus, inaugurarea sălii polivalente „Nadia Comăneci”. Elevi, profesori, cetăţeni, alegători, public... Lume adunată să trăiască evenimentul. Onorează cu prezenţa, alături de primar si alte notabilităţi ale urbei, însăşi Nadia Comăneci, Gică Hagi, Cristian Ţopescu... Slujbă, discursuri, fotografii, se intră în sală... Începe programul. Film documentar închinat figurii legendare a Nadiei, sala o aplaudă furtunos pe fragila şi totuşi puternica gimnastă care evoluează precis şi graţios la sol, paralele, bîrnă. Pe ecranul din sală. În trup şi suflet, Nadia este în loja oficială. Sala aplaudă frenetic. Nu şi E-ON Moldova care întrerupe curentul electric! A cincea zi consecutiv!
            Nici nemţii nu mai sînt ce-au fost odată!

Un comentariu:

Alexandru Adam spunea...

Probabil ca fastul evenimentului si importanta figurilor prezente acolo au lasat o umbra mare pe gluma "arhitecturala" pentru care au venit.