11 mai 2016

Scrisoare deschisă

            Doamnelor și domnilor consilieri,

          Mă adresez domniilor voastre în nume personal, chiar dacă cele ce urmează privesc învățământul oneștean și, mai concret, generația de absolvenți 2016.
             Am citit proiectul de Hotărâre publicat pe situl Primăriei Onești și constat că, sub incidența articolului 4, cad activitățile de final de liceu pe care le desfășurăm de multă vreme în această perioadă a anului.
          Din anul 2013, „Marșul absolvenților, o frumoasă și emoționantă festivitate care aduce lacrimi de bucurie în ochii tuturor oneștenilor spectatori, a fost organizat în parteneriat cu Consiliul Local și Primăria Onești. Acțiuni de același tip au avut loc și în anii anteriori, dar nu au beneficiat de organizarea unitară conferită de acest parteneriat. Tot începând cu 2013, luna mai a însemnat, pentru elevii din Onești, și „Gala Învățământului Oneștean”, festivitate în cadrul căreia au fost premiați elevii olimpici cu rezultate de top.
            Aceste festivități riscă, acum, să fie amânate după alegerile din 5 iunie sub pretextul interpretării acestor gesturi frumoase drept „mită electorală”. Dacă „Gala Învățământului Oneștean” poate fi amânată fără perturbarea calendarului festivităților, „Marșul Absolvenților”, însă, nu se poate muta după alegeri din simplul fapt că elevii claselor a XII-a iau vacanță în ziua de vineri, 3 iunie! După alegeri, ei se vor afla în perioada pregătirii intensive a bacalaureatului, a-i chema la orice manifestare festivă în acea perioadă înseamnă dezinteres față de… interesele lor!
            Câteva argumente în sprijinul amendării acestui articol:
            1) Timp de trei ani (2013 – 2015), Consiliul Local a aprobat desfășurarea acestor festivități fără să le considere mită electorală. Acum, în an electoral, ceea ce a fost moral în anii anteriori devine imoral?!
           2) Elevii și profesorii au fost premiați cu diferite sume de bani din bugetul comunității locale, nu din fondurile private ale cutărui politician!
            3) Atitudinea consilierilor semnatari ai proiectului de hotărâre față de respectarea legilor este lăudabilă. Stimați consilieri, vegheați la respectarea legilor existente, sesizați instituțiile responsabile asupra încălcării legilor electorale, discutați între domniile voastre despre diferitele încălcări mai mult sau mai puțin subtile ale legilor, DAR NU LUAȚI MĂSURI CU IZ DE RĂFUIALĂ PE SPATELE ADOLESCENȚILOR! Pe 5 iunie, mulți dintre ei vor vota pentru prima dată în viața lor! Nu le oferiți un motiv în plus să vă întoarcă spatele în ziua alegerilor!
            4) Doamnelor și domnilor consilieri, joi, 2 iunie 2016, veniți cu toții în fața Primăriei Onești și întâmpinați-i pe frumoșii noștri liceeni! Aplaudați-i, felicitați-i, urați-le drum bun în viață și, mai ales, zâmbiți-le! Nu oferiți bani, dacă prin aceasta credeți că i-ați putea cumpăra, pe ei și pe profesorii lor, dar nu le luați bucuria pe care noi, educatorii, ne străduim să le-o oferim cu ajutorul dumneavoastră!
            Cu speranță,

          Gabriel Fornica-Livada

Profesor la Colegiul Național „Dimitrie Cantemir”

2 comentarii:

Unknown spunea...

Constat ca Lupul isi schimba parul, dar naravul ba !" Chiar daca mi s-au sters comentariile la postarile d-lui Neghina si mai mult de atat a blocat orice comentariu care ii demasca minciunile si manipularea...consultati legea. Pe data de 4 iunie se incheie campania electorala si data de 3 iunie este ultima zi in care se pot depune contestatii in materia campaniei electorale. Ar fi pacat sa se pangareasca acest eveniment unic din viata elevilor cu evenimente neprevazute ale campaniei. Oare ce mai conteaza o zi sau doua ? Ganditi-va in primul rand la copii...!

Unknown spunea...

D-le Stefanescu, m-ati blocat si dumneavoastra ? Imi schimb parerea...