10 aprilie 2020

Citind ordonanța 8

Apicultorii au dreptul să circule, în anumite condiții. Lobby?! Discriminare?!

Dacă nu-și face treaba la timp, un apicultor care trăiește din asta, riscă să-și piardă obiectul muncii. Integral. Odată cu el, pierde toată lumea (unde-s ecologiștii care strigau că, odată cu albinele ar pieri umanitatea?!), mierea și produsele stupului, chiar dacă nu vor fi fiind „vitale”, sînt foarte utile. Personal, nu cred că mierea vindecă toate alea, dar cred că, utilizată cu măsură, ajută mult în menținerea sănătății.

Se poate replica: și alții pot păți același lucru. Așa este. Dacă am fi un popor ceva mai organizat, mai riguros, am cugeta din timp la toate cele și am ști mai bine să păstrăm dreapta măsură. Nu ar fi nevoie de atîtea reglementări, ordonanțe, amenzi.

Circulă peste tot imaginile cu indieni bătuți, pe stradă, de poliție. Unii chiar admiră respectiva atitudine. La polul opus, se vorbește (mai puțin, e drept) de Germania care, iată, are o mortalitate foarte scăzută în contextul în care nu a instaurat starea de urgență ci s-a limitat la recomandări.

Și-ntr-un caz și-n celălalt este vorba despre educație. Despre, da, tradiție. Unora nu le mai ajunge gura să strige că Iohannis nu e român, că (nu) face, (nu) drege... Dar cînd, la o adică, ne ajunge cuțitul la os, aceeași gură nu prididește să invoce ordinea, disciplina și rigoarea... altora.

Nici Dumnezeu, nici UE nu ne bagă-n traistă. Cel de Sus ne-a dat minte ca s-o folosim, să înțelegem. Dacă nu o cultivăm, să ne fie de bine, are cine se bucura.

Niciun comentariu: