24 iulie 2012

Boicotul lașilor

PDL și susținătorii săi vor boicota referendumul. Să presupunem că majoritatea voturilor vor fi pentru demiterea lui Traian Băsescu, dar, nerealizîndu-se cvorumul, președintele demis va reveni la Cotroceni. Întrebare: cum se vor uita în ochii noștri cei ce vor fi chiulit la vot? Vor avea curajul să-și arate bucuria victoriei obținute prin fugă? Ce fel de președinte vom avea? Unul care va fi rămas în scaun în urma comportamentului laș al alegătorilor care nu vor fi avut curajul confruntării? Am mai scris (27 octombrie 2010) despre bărbăția asumării unei opinii și despre lașitatea de a nu participa la vot! (http://gabrielfornicalivada.blogspot.ro/search?updated-max=2010-11-03T21%3A00%3A00%2B02%3A00&max-results=20&start=20&by-date=false) Cred și acum că toți cei care vor boicota referendumul se vor face vinovați de lașitate. Dacă ei cred în dreptatea lor, să vină la vot! Să-și apere punctul de vedere, să-și susțină președintele din moment ce ei cred că merită! Neprezentîndu-se la vot înseamnă că vor recunoaște că altă cale nu există decît fuga de răspundere. Adică soluția pe care o practică, de ani buni, domnul Traian Băsescu! Tel maître, tel valet!

5 comentarii:

Cristopher spunea...

In ultimele patru articole mi se pare ca vad o deplasare a ideii blogului, de la "fara culoare politica si critica generala" la o pozitie mai unilaterala (si anume critica PD-L). Daca nu este vorba de nicio schimbare de idei, de aici lipseste comentariul unui afis electoral tampit si comunist "Ti-a taiat pensia, tu i-ai functia", care pe langa greseala de gramatica ce s-a corectat intre timp si care nu reprezinta mare lucru, are calitatea de a minti de la un capat la altul: Nu Basescu ti-a taiat pensia (si mai ales nu din initiativa personala cum se intelege) si nu tu-i iei functia ci "Nea Crin". Ar mai fi de comentat si situl frustrat si inapt caruia i se face reclama pe banner "demite-l.ro", site agresiv, propagandistic si plin de dezinformare selectiva. Mai mult, strategia laşă a PDL ar trebui pusa fata in fata cu strategia ZERO a USL: adica profiti de slabiciunea celuilalt si iti ceri voturile in virtutea faptului ca Basescu a cazut. Pai s-avem pardon, dar astept de la partidul care vrea sa inlocuiasca presedintele o strategie coerenta. USL stie totusi ca pentru a castiga alegerile nu trebuie sa faca nimic. De votat trebuie sa votam pe cineva, si ei sunt, din inertie, singurii. De aia sa nu mergeti la vot.

Gabriel Fornica-Livada spunea...

Cher Cristopher,
1) USL are o strategie. Ideea că nu ar avea una este preluată de la adversari care, evident, ce pot spune, decît că ceilalți nu au strategie. PDL are, evident, și s-a văzut. O simțim cu toții!
2) USL nu e veșnică. Va dura exact atît cît va trebui pentru a-și realiza obiectivele.
3) Ai dreptate, nu Băsescu a tăiat pensiile, ci partidul pe care-l girează și din sînul generos al căruia a instalat el doi prim-miniștri, unul mai priceput decît altul. Plecarea lui Băsescu nu ne readuce banii în conturi, ci creează premizele instaurării unei atmosfere ceva mai puțin irespirabile, atît în plan economic cît și social. Deci politic!
4) Bănuiesc că nu mie mi-ai sugerat să nu merg la vot. Din cîte mă cunoști, nu poți crede că sînt atît de imbecil încît să-i consider lași pe cei ce absentează intenționat iar eu să fac același lucru!
5) „Îți ceri voturile în virtutea faptului că Băsescu a căzut” - zici tu, nemulțumit de asta! Se pare că nu ai înțeles esența fenomenului politic strict democratic numit procedura de demitere a președintelui: EVIDENT că în virtutea căderii președintelui se „cer” acum voturile, dacă acesta nu era demis, nu se cerea nici un vot!

Cristopher spunea...

Am postat fugitiv, si doua lucruri le-am rezumat pana s-au amestecat. Sigur ca nu pentru dvs era sugestia cu neparticiparea la vot. Eu continuu sa cred ca USL nu e coerent (mai putin chiar ca postul meu trecut) si refuzam sa deleg puterea uor eterogeni. Mai mult, nu pot investi intr-un partid care isi bazeaza strategia pe critica celuilalt si nu pe consolidarea interna. De un partid democratic am avut nevoie dupa '89, nu de moartea dictatorului inainte de vreme (mutatis mutandis - evenimentele de astazi). Noi am dat jos conducerea, noi sa conducem de acum, asa suna programul USL. Nu la referendum ma refeream, ci la alegerile de dupa, alegerile prezidentiale pe care le-ar putea castiga detasat prin acest act "nobil". Presa straina se lamenteaza (Germania si Franta cu precadere) si afirma ca UE crede ca democratia in Romania e in pericol. Chiar asa de grav sa fie?

Gabriel Fornica-Livada spunea...

„Presa străină”: un titlu, te rog, un mic citat! Dacă informația o ai de la (așa cum bănuiesc) susținătorii lui Băsescu, atunci fii liniștit, presei străine, în ansamblu, i se cam fîlfîie de cine este președintele României! În occident, Băsescu are o imagine mai degrabă proastă.
Îți reamintesc - dacă ai uitat, sau dacă ai știut - USL este o alianță, nu un partid (observ că oscilezi între noțiuni) al cărei obiectiv, stabilit în 2009, cu prilejul alegerilor prezidențiale, este să ofere o alternativă prezidențială la varianta Băsescu. Nu înțeleg de ce pricep așa de greu unii oameni că obiectivul ORICĂREI entități politice a lumii, DIN TOATE TIMPURILE, este cîștigarea puterii! A te indigna că USL vrea să ajungă la putere după ce l-a dat jos pe Băsescu e - scuze pentru conotațiile termenului - pueril! Domnilor, ACESTA ESTE OBIECTIVUL USL, înlăturarea președintelui Băsescu! De ce? Pentru ca apoi, odată ajune la putere, partidele ce o compun să facă ceea ce face ORICE partid al lumii, adică să guverneze conform strategiilor pe care le presupun ideologiile fiecăruia.
UE nu crede că democrația este în pericol în România. Nu UE, ci unii oficiali citați preferențial de susținătorii lui Băsescu.
Dar, ca să termin într-o notă optimistă pentru soarta acestuia, se pare că ne vom procopsi cu el și după 29 iulie, avînd în vedere că fanii lui îl vor susține printr-o curajoasă absență de la vot!

Cristopher spunea...

neaparat mai discutam pe tema asta, dar nu aici. Sunt niste chestii pe care as vrea sa le vad daramate dar am sa le apar pana in ultimul moment :) Multumesc.