27 iulie 2012

Confuzii

   Confuzia pe care-și fundamentează domnul Băsescu discursul anti-referendum este aceea că noi, cei ce nu-l mai vrem pe domnia sa în fruntea statului, nu-l susținem, în mod obligatoriu, pe Victor Ponta. Și nici PSD. Esența este aceasta: la referendum sîntem chemați să decidem asupra rămînerii sau plecării de la Cotroceni a președintelui Băsescu. Punct. Nu avem, acum, de ales, între el și Ponta, nici măcar între el și Antonescu. Acesta din urmă asigură un interimat, în cazul în care referendumul îl trimite la pensie pe Traian Băsescu. În toamnă, poporul român este chemat la alegeri, inclusiv prezidențiale, dacă Băsescu este demis definitiv. Atunci de abia vom avea de ales un președinte: Antonescu, sau Oprescu, sau Ungureanu sau cine va fi fiind să fie. 
   Proiectul USL, însăși rațiunea sa de a fi, este oferta prezidențială alternativă grăbită: două partide politice, diferite ideologic, chiar inamice istorice, cîndva, s-au aliat într-un proiect comun, punctual, prin realizarea căruia își creează premizele evoluției ulterioare independente. Cu alte cuvinte, USL nu va dăinui o veșnicie, fiecare partid component își va relua atitudinea identitară odată obiectivul alianței atins. Este evident de ce domnul Băsescu și PDL se luptă din răsputeri să discrediteze la un loc USL, semănînd confuzie în rîndurile electoratului. Este suficient de abil să exploateze potențialul de nemulțumire fața de trecutul PSD, dar nu suficient ca să-și dea seama de faptul că electoratul PNL a înțeles sacrificiile ideologice și de imagine pe care trebuie să le facă pentru atingerea unui țel comun! La fel și electoratul PSD, tot atît de nemulțumit, inițial, de alianța cu PNL.
   În acest context, imensa energie cheltuită pentru a ni se revela un Ponta plagiator și un Antonescu somnoros este ridicolă, cel puțin. Cei ce vom vota contra lui Băsescu știm că, prin votul nostru, nu este obligatoriu să-i cauționăm pe cei doi. Le oferim, doar, șansa de a ne convinge pînă în toamnă. Dar, ceea ce nouă ni se pare cel mai important, vital, aș spune, ne oferim nouă înșine șansa de a respira un aer ceva mai salubru în politica românească, fără Traian Băsescu și fără acea duzină de specimene care l-au slujit și care au profitat de protecția lui!

Niciun comentariu: