11 iulie 2012

Dreapta

   Da, în România este nevoie de o guvernare de dreapta care să producă profit. Stînga, prin definiție, împarte ceea ce produce dreapta. Dar acum nu avem ce împărți!
   PDL nu este un partid de dreapta, în ciuda propriei poziționări ideologice.
   Tot la dreapta se înghesuie formațiuni mai vechi sau mai noi, unele chiar proaspete, precum cea animată de fostul scurt-prim-ministru Ungureanu. Incongruența ideologică este vădită: unele cochetează cu extrema de inspirație naționalist-creștină, altele se vor neo-republicane, laolaltă nu se adună, separat nu contează.
   Cine poate ocupa un decent loc la dreapta? În secolul al XX-lea, liberalilor le-a revenit acest rol, după ce, cum era și firesc, secolul anterior, cel fondator, îi situase la stînga conservatorilor. După 1990, PNL și-a luat în serios rolul de forță politică fanion al dreptei. Ce îi lipsește să fie în continuare același lucru? Coerența doctrinară, oameni care să creadă cu adevărat în ea și alianțe ceva mai inspirate. Greu? Evident, dar altfel vor fi eternele victime ale confuziilor induse de adevrsarii lor politici. Dar și de unii aliați!

Un comentariu:

beje.ro spunea...

Domnule profesor, cred ca PNL-ul a pierdut de mult cararea dreapta. In plus in Romania cei 50 de ani de guvernare extrema de stanga inca au radacini. Lumea inca nu intelege de ce statul nu le da si statul nu le face. Tranzitia oricat ar fi de mult dorita nu este lipsita de paradoxuri, spini, greutati si mentatlitati care trebui sa dispara (nu sa se schimbe pt ca nu mai pot ci sa dispara).
Ma doare sa vad ca schimbarea e lenta dar atunci imi arunc ochii acum 15 ani sau acum 8-10 si atunci un ochi incepe incet incet sa surada... oleaca... :)